Chios Nature Ltd
Προτού να προχωρήσουμε σε λίγα λόγια για την οργάνωσή μας, έχουμε δυο αγγελίες…
Getting a Van to a Man that Can
Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου (2012) που κατέστρεψε 148,000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, ερωτηθήκαμε τι θα κάνουμε, σαν οργανισμός, για να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση των καμένων περιοχών. Δεδομένο ότι δεν διαθέτουμε δικό μας ανθρώπινο δυναμικό στη Χίο, αποφασίσαμε να οργανώσουμε καμπάνια μέσω του crowd-funding ιστότοπου, Indiegogo, ώστε να πάρουμε στους εθελοντές της ομάδας ΟΜΙΚΡΟΝ ένα βαν πολλαπλών χρήσεων. Οι ειδικευμένες γνώσεις, η επαγγελματικότητα και η όρεξη για δουλεία που προσφέρει η ομάδα πιστεύουμε πως θα συμβάλλει με τον πιο θετικό δυνατό τρόπο στις εργασίες που είναι απαραίτητες στις πυρόπληκτες εκτάσεις. Μαζεύτηκαν περί τα €19,000 και θα δημοσιεύσουμε περισσότερες πληροφορίες προσεχώς. Για την ώρα εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες σ’ όλους όσους συνεισέφεραν στο να φτάσουμε τον στόχο μας!
Φωτογραφικός Διαγωνισμός Άγριας Φύσης 2013
Για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια θα πραγματοποιηθεί ο φωτογραφικός μας διαγωνισμός με τίτλο: «Μια Ματιά στην Άγρια Όψη της Χίου, 2013» (συμπεριλαμβάνονται βέβαια και οι Οινούσσες και τα Ψαρά) . Οι βραβευμένες λήψεις των ετών 2010, 11 και 12 βρίσκονται εδώ Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στον φετινό διαγωνισμό πρέπει να έχουν υποβάλλει την δουλειά τους μέχρι το τέλος του Μαΐου 2013. (Οι οδηγίες και όροι συμμετοχής βρίσκονται εδώ). Προς τα τέλει Αυγούστου σχεδιάζουμε να ακολουθήσει έκθεση που πιθανά θα διαρκέσει δυο-τρείς εβδομάδες, στο κέντρο Citrus, στον Κάμπο. Παρακολουθήστε τις ανακοινώσεις μας στο FACEBOOK για περισσότερες λεπτομέρειες. Είμαστε περήφανοι που επιλεγμένες λήψεις από τις τρεις προηγούμενες χρονιές ταξίδεψαν στο Ιονικό Κέντρο της Αθήνας τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ η περσινή έκθεση τώρα παρουσιάζεται μόνιμα πια στο 2ο Λύκειο, στη Χώρα της Χίου. Η σκέψη ότι η δουλειά των φωτογράφων μας με το φιλοπεριβαλλοντικό της μήνυμα βγαίνει προς τα έξω στην ευρύτερη κοινωνία μας δίνει ιδιαίτερη ευχαρίστηση. Καλούμε όποιον έχει στα αρχεία του ποιοτικές εικόνες από τα νησιά μας, να στηρίξει το έργο μας υποβάλλοντας μας μερικές για συμμετοχή και φέτος.
Είμαστε περήφανοι που 17 φωτογραφίες από την έκθεση του 2010 στολίζουν μόνιμα πλέον μια αίθουσα αναμονής στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ στην Αθήνα, περνώντας το μήνυμα για τις ιδιαιτερότητες της φύσης μας σε κόσμο που ίσως δεν την γνώρισε ακόμα. Οι υπόλοιπες περιμένουν να μπουν σε αντίστοιχους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Χίου όπου κι εκεί θα εκτελέσουν έργο.
Η περσινή συμμετοχή ήταν μεγάλη, και μας ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο που νέα παιδιά είχανε πολύ αυξημένη παρουσία. Παρ’ ότι συγχαίρουμε θερμά τους επίσημους νικητές των διαφόρων κατηγοριών, για εμάς ο καθένας που βγήκε με τη μηχανή του και πέρασε μερικές στιγμές στη Χιώτικη φύση έχει ήδη λάβει το βραβείο του.
Είμαστε μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε στο Λονδίνο το 2005. Ο στόχος μας είναι η προστασία και η συντήρηση της ποικιλομορφίας της άγριας φύσης στη Χίο τις Οινούσσες και τα Ψαρά. Ελπίζουμε να επιτύχουμε το στόχο μας με την οργάνωση και τη χρηματοδότηση ευρέως φάσματος δραστηριοτήτων με κυρίως στόχο τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Ελπίζουμε πως δίνοντας έμφαση στην αφθονία και την ομορφιά αυτών των τοπίων, πως και οι ντόπιοι και οι επισκέπτες των νησιών θα εμπνευστούν και θα δείξουν ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς αυτό. Μπορεί ακόμα και να επιλέξουν να κάνουν μικρές αλλαγές στο τρόπο ζωής τους και τη συμπεριφορά τους ως προς αυτά τα αγαθά και έτσι θα διατηρηθεί η άγρια χλωρίδα και πανίδα για το μέλλον.
Χίος, Οινούσσες και Ψαρά
Το ελληνικό νησί της Χίου βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο, μερικά μίλια μακριά από την τουρκική ακτή. Μαζί με τα γειτονικά νησιά Οινούσσες και Ψαρά, και μερικές μικρές βραχονησίδες, αποτελεί μια ευδιάκριτη ομάδα. Μέσα σε μια σχετικά μικρή περιοχή αυτά τα νησιά προσφέρουν μια ποικιλόμορφη ομάδα βιότοπων που περιλαμβάνουν εύφορα καλλιεργημένα εδάφη, δασικές βουνοπλαγιές, κοιλάδες ποταμών, απότομους γκρεμούς και πεδιάδες, έλη, αμμόλοφους και παραλίες στο Αιγαίο πέλαγος. |
|
|
Η γεωγραφική τοποθεσία των νησιών τα βάζει στη διαδρομή μετανάστευσης πολλών ειδών πουλιών, κάνοντας τα μια σημαντική θέση ανάπαυσης για πολλά από αυτά. Η απομόνωσή τους, και η παραδοσιακές καλλιέργειες που έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητες για εκατοντάδες έτη, έχουν επιτρέψει την επιβίωση μερικών σπάνιων ειδών και της εξέλιξης κάποιων μοναδικών ειδών που μόνο πρόσφατα έχουν περιγραφεί. Οι ειδικοί έχουν καταγράψει μέχρι 75 διαφορετικά είδη άγριας ορχιδέας, και (ενώ οι εμπειρογνώμονες συζητούν τις ακριβείς λεπτομέρειες της ταξινόμησης και της ταξινομίας) φαίνεται πιθανό να αυξηθεί ο αριθμός.
Από κοινού με τα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ειδικά με αυτά που είναι κοντά στη θάλασσα, η Χίος έχει επιδιώξει να αναπτύξει τη τουριστική βιομηχανία της με κάποια επιτυχία. Αυτό έχει σημάνει τις αλλαγές στις γεωργικές πρακτικές δεδομένου ότι οι αγρότες αφήνουν το έδαφος για να επικεντρωθούν στην απόκτηση μιας διαβίωσης με άλλους τρόπους. Υπάρχει επίσης μια σταθερή επέκταση του τοπικού πληθυσμού. Κατά συνέπεια η άγρια φύση των νησιών δέχεται πίεση με διάφορους τρόπους. Μερικοί από αυτούς είναι:
|
|
Κυνήγι τη κυνηγετική περίοδο |
|
Λιγότερες καλλιέργειες δημητριακών |
|
Οι καλλιέργειες σε βαθμίδες δεν συντηρούνται με αποτέλεσμα την |
|
εδαφική αποσάθρωση |
|
Αυξημένη χρήση εντομοκτόνων |
|
Επέκταση οικοδομημένων περιοχών |
|
Ανθρωπογενής οχλήσεις |
|
Υπερβολική βόσκηση ζωών |
Στον ιστότοπό μας υπάρχει νέος, διαδραστικός ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ για τη Χίο (και άλλες περιοχές του ανατολικού Αιγαίου). Η πιο πρόσφατη αναθεώρηση του καταλόγου έγινε τον Νοέμβρη του 2012.
|